Jag har länge varit intresserad av vegetarisk mat, och jag åt ganska mycket sådan redan när jag bodde ensam. Sedan träffade jag som bekant ManBeast, och eftersom han är vegetarian så föll det sig naturligt att även jag lagade och åt vegetariskt hemma när vi flyttade ihop. Men trots att jag inte alls saknade köttet så kände jag mig inte redo att bli vegetarian på riktigt. När jag åt på restaurang eller hemma hos någon annan åt jag fortfarande kött. Antagligen så berodde det på ren och skär lathet.

Tills för ett par månader sedan när jag började bli ännu mer intresserad av vegetarisk mat. Jag började leta recept på internet, lyssna på veganpoddar och gå med i vegangrupper på Facebook. Jag kände mer och mer att jag inte ville äta kött mer. Inte alls. Och inte nog med det. Ju mer jag lärde mig desto mindre ville jag äta några animaliska produkter över huvud taget.

Jag har ju redan nämnt att jag åkte till Österrike som vegetarian för första gången. Faktum är att jag faktiskt började tänka på mig själv som vegetarian bara någon vecka innan resan. Det var inte en så stor omställning egentligen, men visst har jag varit på väg att köpa en skinksmörgås i kafeterian på jobbet ett par gånger av gammal vana.

Så nu börjar nästa steg i min matomställning att närma sig. I maj har nämligen Djurrättsalliansen en veganutmaning. Den går ut på att bara äta vegansk mat under en månad samtidigt som man får stöd, hjälp och tips via Veganutmaningens facebooksida där man också kan ställa frågor och diskutera med andra deltagare.

Jag såg veganutmaningen som en chans att komma igång med vegansk kost på allvar. Att ha ett bestämt datum då jag slutar äta animaliska produkter. När månaden har gått får vi se vad som händer. Troligtvis kommer jag att fortsätta äta veganskt.

Anledningarna till att jag väljer att äta veganskt är tre. Det första är miljön. Det är helt enkelt inte hållbart för oss människor att sätta i oss så mycket kött som vi gör. Det andra är djuren. Att plåga och döda andra levande varelser bara för att jag tycker att deras kött är gott, det känns helt enkelt inte ok. Inte alls ok. Det tredje är min egen hälsa. Det finns många vetenskapliga undersökningar som visar att en helt vegetarisk kost är så mycket nyttigare.

Dessutom behöver jag inte äta något som kommer från djur. Jag klarar mig alldeles utmärkt ändå.

En fjärde anledning till att äta vegansk är att det är kul! Jag tycker att det är roligt att lära mig nya maträtter och nya sätt att laga mat på. Att inte bara laga samma gamla maträtter som jag alltid gör. Att tvinga mig själv att tänka till lite. Visste ni till exempel att man kan använda det där vattnet som kikärterna ligger i när man köper dem på burk på samma sätt som man använder äggvita när man bakar? Man kan till och med göra maränger av det!

Dessutom så är det väldigt enkelt att laga vegansk mat nu för tiden. Det dyker upp nya produkter hela tiden. Det finns vegansk mjölk, vispgrädde, creme fraiche, ost, korv, bacon, färs, filéer, biffar och bollar. Ja, det finns även kaviar gjord på tång. Så om man vill så kan man faktiskt fortsätta att laga ungefär samma mat som man är van vid utan några större problem.

2015-04-26 13.20.44

Så, från den 1:a maj kommer Lokatten alltså att vara vegan. Fast det här med att det skulle vara så nyttigt får man kanske ta med en liten nypa salt när man har att göra med en sockerråtta till lokatt:

2015-04-20 18.20.03

GB har numera en glass gjord av ris i sitt sortiment. Den är smaskig vill jag lova!

2015-04-21 12.28.27

Det kanske godaste godiset är veganskt!

2015-04-23 12.56.45

Och sist men inte minst, den godaste bollen av dem alla. Vegansk!

/Fröken Lokatt

Comments are closed.

Post Navigation