Det har visst redan gått en vecka sedan mitt senaste inlägg. Så, vad har hänt sedan sist? Jo, jag har blivit ett år äldre. Eller ja, inte egentligen, men ni fattar. Födelsedagen inföll i lördags och firades med våffelfrukost på morgonen och ölprovning på kvällen. Det blev dock inte så mycket stickning den dagen tyvärr.

Jag har inte avslutat något av de projekt jag skrev om förra veckan. Jag håller alltså fortfarande på med mamma-Lo’s julklappsvantar och med mina raggsockor. Vantarna tänkte jag dock ha färdiga när jag åker hem till mina föräldrar på torsdag, så det börjar brinna i knutarna.

När jag åker hem till föräldrarna i Dalarna ska jag också bland annat ordna fram lite möbler till min stickningshörna och förhoppningsvis få lite ordning där. Bra förvaring och en fåtölj där jag kan sitta och sticka är tanken. Just nu ser det mer ut som om en hel garnbutik har exploderat där, med nystan och stickor och mönster i en enda röra.

Förutom de projekt jag redan har nämnt så har jag även börjat på ett nytt. Bland mina nyårslöften fanns en önskan om att lära mig tvåändsstickning. Tanken var att jag skulle åka på en endagars kurs och lära mig detta nu på lördag. Det är den eminenta stickerskan Dödergök som håller i kursen, och jag såg mycket fram emot det. Nu blev det dock ingen kurs för min del. Tyvärr.

Men istället för att sitta och deppa över utebliven kurs så bestämde jag mig istället för att lära mig att tvåändssticka på egen hand. Och det var faktiskt inte så svårt som man kan tro. Visst var det lite pillrigt i början, och ovant att hålla garnet i ”fel” hand, men nu börjar jag faktiskt komma in i det. Och det blir fint! Det är alltså tänkt att jag ska sticka mig ett par vantar, och då försöka få in så många olika tvåändssticknings-tekniker som möjligt i samma vantar. Mönstret hittar jag på eftersom, inspirerade av boken Tvåändsstickat av Birgitta Dandanell, Ulla Danielsson och Kerstin Ankert. Än så länge har jag fått in räta maskor, aviga maskor och tvåfärgsstickning. Och så en fin uppläggning som blir som en fläta. Jag stickar med Rauma finullgarn.

tvåändsstickning

Boken jag använder mig av innehåller historia, teknik och grundmönster. Och en massa fina bilder på gamla och nya stickade plagg som är väldigt inspirerande. Det är framförallt den jag har använt för att lära mig tekniken.

Förutom boken har jag även tittat lite på Youtube-filmer. Det är ju alltid lättare att se hur man gör på en film än att försöka följa stillbilder och text. Här finns filmer som visar hur tvåändsstickningen går till.

Under veckan som gick har jag även gått bananas på Stäkets hantverks hemsida. Jag har uppdaterat mitt stickförråd av strumpstickor, och även äntligen köpt en egen nystmaskin. Härvan med grått ullgarn som jag köpte på loppis i höstas fick bli test-härva och förvandlades med nystmaskinens och nystvindans hjälp till två fina nystan.

 garnvindan         

 

Och ja, självklart skulle kattkusinen var med och nysta.

/Fröken Lokatt

Comments are closed.

Post Navigation