Stickning alltså. Det finns ju så många stickbloggar redan, tänker vissa. Ja, det gör det, och här kommer en till. Vadå stickning, tänker andra, det är det väl bara tanter som håller på med, det kan väl inte finns så mycket att skriva om det. Eller?

Jag har stickat sedan jag bara var ett litet ung-Lo. Jag minns faktiskt inte hur jag lärde mig, om det var på syslöjden eller om det var mamma-Lo som fick mig intresserad, men på något sätt fick jag i alla fall in stickningen i fingrarna.

Under åren har jag sedan stickat i perioder med väldigt oregelbundna intervall. Jag har framförallt stickat tvåfärgsmönstrade vantar, raggsockor och handledsvärmare. Då jag har hittat ett mönster som jag har tyckt om så har jag hållit mig till det och inte gjort några större utsvävningar. Det har alltså varit ganska enformig stickning.

Men i våras hände det något. Jag kom in i en stickperiod igen efter ett ganska långt uppehåll, och den här gången gick jag med i några stickgrupper på Facebook. När jag väl gjort det fanns det ingen återvändo. En hel värld öppnade sig för mina ögon.

Jag läste i dessa grupper om något som kallades Ravelry. Jag ordnade ett konto och kunde inte tro mina ögon. I timmar satt jag och bara tittade och letade bland alla dessa fantastiska mönster. Jag fick också läsa om något som hette Stickpodden. Jag som aldrig hade lyssnat på podcast förut plöjde mig igenom alla avsnitten så fort jag bara kunde och lärde mig massor.

Och så läste jag ju om alla dessa sticktekniker och mönster jag aldrig hade hört talas om. Det var Magic loop och falska flätor, istickshälar och pytt i panna. Jag upptäckte också att det fanns ett helt slangspråk bland stickare. UFO, KAL och LYS, ja, det tog ett tag innan jag fick kläm på vad allt betydde.

Jag insåg plötsligt hur snäv min egen stickvärld hade varit i alla år, och att jag inte var ensam om att älska att sticka- att det fanns de som till och med kallade stickningen för ett beroende. Och jag har i alla fall inte tänkt försöka mig på någon avvänjning.

/Fröken Lokatt

 

Foto-inlägg 2

 

 

Comments are closed.

Post Navigation